Een offerte is geen presentatie. Waarom eigenlijk niet?
“Wij hebben het genoegen u te doen toekomen…” Leg de offertes van 10 bedrijven in de bouw- en technieksector naast elkaar en zoek de verschillen. Grote kans dat je ze niet kunt vinden. Een saai document in een keurig mapje met een zouteloze opsomming van specificaties en randvoorwaarden. En dan dat semi-deftige taalgebruik…

 

Deze zelfde bedrijven begrijpen wel degelijk hoe belangrijk het is jezelf te presenteren. Ze investeren in hun website, in de nieuwsbrief, in de aankleding van het pand en de uitstraling van het wagenpark. Maar ze laten zo’n kwalitatief contactmoment met klant of prospect gewoon liggen. Zonde!

Offertedocument voor en na.
Natuurlijk gaat het in een offerte om het bedrag onder de streep. Maar je moet wél opvallen tussen de aanbieders.
Patina manifesto

Patina besloot het anders aan te pakken. En goed. Samen schreven we eerst een manifesto. Een stevig statement, recht uit het hart van de organisatie. Over de branche en de wereld waarin we met elkaar bewegen. Over de manier waarop Patina wil samenwerken. Waarde kan toevoegen aan projecten. En natuurlijk over het dak. Dit manifesto vormt voortaan de basis van de offerte. Nu weet een opdrachtgever met wie ze aan tafel zit, en waarom ze voor Patina moet kiezen.

We bouwen de presentatie modulair op. Zodat Patina per project kan bepalen welke onderdelen relevant zijn voor een klant of prospect.    
Een offerte- of aanbestedingsdocument geschikt voor print en optimaal voor screen, dankzij interactiviteit. En dat is niet alleen heel functioneel, het creeërt impact.
De kracht van aantrekkelijke vormgeving

Natuurlijk gaat het bij een aanbesteding om de inhoud. Dat het aanbod aansluit bij de klantvraag. En dat dat goed onderbouwd is met cijfers. Want de uitvrager is waarschijnlijk een analytisch, rationeel denkend mens. Toch vindt circa 85% van het beoordelingsproces in het onbewuste deel van het brein plaats. Met een aantrekkelijke presentatie van de inhoud kunnen we de beslissing dus zeker beïnvloeden. Met de zorg en aandacht waarmee de offerte is ingericht en vormgegeven laten we bovendien zien dat we de opdrachtgever belangrijk vinden.

Een offerte- of aanbestedingsdocument met een verhaal én de looks. Omdat de opdrachtgever ook gewoon een mens is. Net als wij trouwens.
In drie seconden moet de boodschap duidelijk zijn

Oja, dat bedrag onder de streep. Is het niet gek dat de klant dat vaak zelf moet uitrekenen? Dan zijn de calculators weken in de weer om alle opties door te rekenen, en dan ontbreekt het optelsommetje. Bij Patina hebben we ervoor gekozen de offerte te voorzien van een beknopte samenvatting met de belangrijkste onderdelen uit de offerte. Zo zijn we lekker duidelijk en maken we het de opdrachtgever zo gemakkelijk mogelijk.

Opvallen met je offerte begint gewoon met een goed verhaal
Wanneer je éven de volledige aandacht hebt van die prospect waar je al jaren probeert aan tafel te komen, dan wil je toch een verpletterende indruk maken? Moos weet hoe dat werkt. En hij helpt je daar graag bij!