Hoe leuk is het als je zomaar uit het niets een hartelijke uitnodiging ontvangt voor een kennismaking. Dat gebeurde vorig jaar zomer. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en hebben we Wooncompagnie goed leren kennen.

We ontwikkelden met elkaar een nieuwe huisstijl, een nieuwe Koers en gaan binnenkort aan de slag met de arbeidsmarktcommunicatie. Niet alleen werken we fijn samen en maken we mooie dingen, maar we leren ook van elkaar. Over leesbaarheid bijvoorbeeld, welke do’s & dont’s er zijn en waar je zoal tegenaan kunt lopen in de praktijk. Ook handig voor andere organisaties, dus we hebben daar een whitepaper van gemaakt. Je vindt ‘m verderop. Maar eerst even terug naar hoe het begon.

Wooncompagnie vond ons gewoon via Google

Op zoek naar een bureau voor een restyling van de huisstijl. Of op zijn Noord-Hollands: een flinke opfrisbeurt. Dat nuchtere enthousiasme, daar vonden we elkaar meteen in. Er was de bekende klik, wederzijds vertrouwen en zin om samen aan de slag te gaan. Zo kan het dus ook. Meteen na de zomer gingen we van start. Lekker om tussen al die strategische trajecten weer eens zo’n mooie design-opdracht te mogen doen.

Duidelijk vertrekpunten

Wooncompagnie wilde geen nieuw logo, daar vonden ze het de tijd niet naar. Ook vonden ze het belangrijk om herkenbaar te blijven voor bewoners, stakeholders en eigen collega’s. Ze wilden vooral een eigentijdsere uitstraling: minder druk, meer lucht, meer wit. Met speciale aandacht voor de leesbaarheid, want die liet in de oude middelen nogal te wensen over.

Restyling van het logo

Om met het logo te beginnen. Natuurlijk konden we het niet laten om er toch een beetje aan te tweaken. Less is more, dat blijkt maar weer.

Die leesbaarheid, daar moesten we weer even induiken

Online zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar, denk aan een leesfunctie en een vergrootglas. Maar hoe lossen we dat in print op? Welk lettertype werkt het beste voor oudere mensen? Welke lettergrootte kun je het beste aanhouden voor mensen met dyslexie en hoe maak je een optimale lay-out voor mensen die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal?

Gelukkig bleek er veel actueel onderzoek beschikbaar. Zo leerden we bijvoorbeeld:

  • Dat je minimaal lettergrootte 12 pt zou moeten gebruiken en een interlinie van 1,5.
  • Dat woorden in hoofdletters uit den boze zijn, en kleine kapitalen al helemaal.
  • Dat je bij teksten in bold moet oppassen dat de letters niet dichtlopen.
  • Dat je teksten het beste links kunt uitlijnen, met een constante en ruime spatiëring.
  • Dat je die teksten in begrijpelijke taal moet schrijven.
  • Dat de lay-out de lezer op weg moet helpen.
  • Dat je geen knalwit of gelamineerd papier moet kiezen voor je drukwerk.

Wat we leerden, delen we graag

Want die regels lijken gemakkelijk, maar bij de toepassing ervan liepen we tegen allerlei uitdagingen aan. Dat vonden we zo leerzaam dat we er een whitepaper over maakten. Vol met nuttige tips & tricks om je communicatiemiddelen te optimaliseren qua leesbaarheid. Benieuwd? Vraag ‘m aan.

Die whitepaper wil ik graag ontvangen!

Download whitepaper

Balans tussen vorm,
kleur en inhoud

Bij het vormgeven van alle huisstijlmiddelen was het soms wel even stoeien binnen deze nieuwe strakke kaders…

Maaike
Designer en Studiocoördinator

“Het toepassen van de leesbaarheidsregels was een hele uitdaging omdat een significante vergroting van corps en regelafstand nogal wat gevolgen heeft voor de hoeveelheid tekst die je kwijt kunt. Daarbij heeft ook de nieuwe huisstijl van Wooncompagnie bonte kleuren en speelse elementen, waardoor bestaande uitingen een complete metamorfose nodig hadden. Veel aandacht hebben we besteed aan de tekst en de lay out. In één oogopslag duidelijk zijn waar de uiting over gaat: een rustige opmaak met duidelijke hiërarchie tussen koppen, uitgelichte teksten en beeld helpt daarbij. Daar moest de content dus op aangepast worden. Pas daarmee was de restyle helemaal compleet.”

Enthousiast ontvangen

De nieuwe look & feel werd razend enthousiast ontvangen bij Wooncompagnie en de samenwerking bleek net zo inspirerend en voortvarend als de start van het project. Samen met het communicatieteam rolden we tegen het eind van het jaar in rap tempo de nieuwe huisstijl uit over de eerste communicatiemiddelen. We richtten een online huisstijlomgeving in en konden op 1 januari de hele organisatie verrassen met een sneak preview.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Natuurlijk waren we er daarmee nog niet. Van bewonersblad tot portieksticker, van Teams-achtergrond tot persbericht, stap voor stap hebben we alle middelen onder handen genomen. Met de komst van de lente was de opfrisbeurt compleet.

Samen dromen, samen doen

Met een nieuwe missie en strategie gaat Wooncompagnie zich de komende jaren inzetten voor een eerlijkere wereld: meer woningen, wijken met plek voor iedereen en verbinding in de buurten. In de nieuwe Koers is deze aanpak verwoord én geïllustreerd. Wij hielpen met de teksten en deden de vormgeving van dit inspirerende magazine. De tekeningen zijn van de collega’s en belanghouders van Wooncompagnie, gemaakt in een project met kunstenaar Boxie.

Direct bij kennismaking afgelopen zomer hadden we een klik met 67. Het team heeft aan een half woord genoeg en begrijpt goed wat Wooncompagnie wil uitstralen. Wooncompagnie is een nuchtere Noord-Hollandse corporatie, maar zeker geen grijze muis. Ons startpunt was het verbeteren van de leesbaarheid, daarnaast mocht het logo, kleurenpalet en de vormentaal een opfrisbeurt krijgen. Behouden wat goed is, modern en toch subtiel, geen fratsen én een gedegen onderzoek naar een betere leesbaarheid. Het eerste voorstel voor het aanpassen van onze huisstijl was direct een schot in de roos. We hadden niet meer kunnen wensen.

Nanda Buijsadviseur communicatie senior van Wooncompagnie

Niet bang om wat meer op te vallen?

Kom eens bij ons langs (of nodig ons uit) en deel jullie ambitie met ons.

Recente projecten

branding
Intures brand design door Sixtyseven

Intures – Magische merkidentiteit

branding

Gewoon: meedenken en vooruitkijken

branding

Rebranding GP Groot bedrijvenfamilie

Leave a Reply