Skip to main content

Experience Mapping

strategisch fundament
in drie stappen

— onze experts

Jullie weten alles van je organisatie, je product en je klanten. En wij alles van positionering, merkbeleving en creatie. Dat begint goed. Weten wie je bent, dat is namelijk de eerste stap. Maar zeker niet de enige. Want: hoe onderscheidend ben je op de markt? Wie zit er eigenlijk op jouw product of dienst te wachten? Experience mapping to the rescue!

Inzicht in je doelgroep, daar gaat het om. Wat weet je al over je klant? Begrijp je hoe hij denkt, voelt en doet? Heb je onderzocht op welke momenten en via welke kanalen hij in aanraking komt met je merk – en hoe hij dat beleeft? Beter gezegd: wat is de customer journey en hoe sluit jouw merk daarop aan?

Daar gaan we samen naar op zoek!

Experience mapping is een methode om alle kennis en ervaring die er is samen te brengen. Of je nu een nieuw product op de markt zet, je merk herpositioneert of de structuur van je nieuwe website wilt bepalen. Het doel: inzicht krijgen in de behoeftes, motivaties en het gedrag van je doelgroep. En die inzichten vertalen naar communicatie. Zo bouwen we merken op een sterk strategisch fundament. Hoe zo’n sessie in zijn werk gaat? Dat laten we je graag zien!

Het DNA van je bedrijf

Leuk en aardig, zo’n customer journey. Maar je moet ook weten wie je zelf bent als organisatie. Waarom? Omdat alle eigenschappen bij elkaar een bedrijf uniek maken. Brand essence, noemen we dat. En bedrijven met een sterk karakter, die maken in deze wereld het verschil.

Voorafgaand aan de experience mapping sessie duiken we daarom in de pijlers die jouw merk bepalen. Waarom doe je wat je doet? Waar zit je kracht? Denk aan samenwerken, klantgerichtheid. Of misschien wel netwerken. En wat dacht je van concurrentie? Je moet tenslotte weten tegen wie je ten strijde trekt.

Een persona per doelgroep

In communicatie hebben we het voortdurend over ‘de doelgroep’. Abstracter kan eigenlijk niet. Want voor wie doe je het eigenlijk? Die ‘doelgroep’ vraagt om een nadere kennismaking. En dat is precies wat we doen, aan de hand van persona’s.

We gaan véél vragen stellen. Want jullie weten natuurlijk het meest van de mensen waar het om gaat. Zo maken we een uitgebreid profiel. Hoe duidelijker het beeld, hoe beter. Als we in de huid kunnen kruipen van een persona kunnen we deze persona vervolgens alles vragen wat we nodig hebben om onze communicatie naadloos op zijn behoefte en beleving af te stemmen.

Duik in the customer journey

Brand essence? Check. Persona? Check. Tijd om kritisch naar de customer journey te kijken. Waar, wanneer en hoe komt jouw doelgroep in aanraking met jouw merk? En op welke touch points kun je iets betekenen of het verschil maken? We analyseren de experience – zowel online als offline. En we bepalen in grote lijnen welke communicatiemiddelen daarop aansluiten.

Online, daar kunnen we flinke stappen zetten. Denk aan een eerste opzet van de sitestructuur; een wireframe. We bepalen welke informatie voor welke doelgroep op welke plek moet staan. En welke componenten onmisbaar zijn. Daarbij kijken we altijd door de bril van de eerder bedachte persona’s.

We liepen steeds vast op de structuur van onze site.
Producten? Sporten? Functionarissen per vereniging?
Na 2 uur plakken bleek het best eenvoudig…
— Bart Holleman, Marketeer bij Sportlink Services

Resultaat: je doelgroepen komen tot leven

En het landschap waarin jullie dagelijks met je klanten bewegen, tekent zich af. De juiste route, de strategie zo je wilt, dient zich dan meestal vanzelf aan. Door het proces van co-creatie maak je niet gebruik van kennis vanuit je eigen organisatie. Bijkomend voordeel: je creëert meteen draagvlak binnen je organisatie.

Echt spannend wordt het trouwens als we de inzichten gaan testen bij je doelgroep. Soms nodigen we die trouwens al in de eerste sessie uit. Dit is vaak confronterend, maar altijd verhelderend.

Dit is wat we doen

1

Voorbereiding

Inlezen en onderzoeken – intakegesprek, desk research (doelgroeponderzoek, webstatistieken, etc.), teams samenstellen en voorbereiden van de werksessie.
2

Plakken maar

Inzichten plakken – werksessie van een dag of een dagdeel. Afhankelijk van de vraag resulterend in moodboard of rapportage en foto/videoverslag.
3

Ideeën ontstaan

Ideeën komen vanzelf: al brainstormend worden de do’s and don’ts duidelijk en ontstaan er richtingen en ideeën.
4

Aan de slag:

De basis voor de strategie en de creatieve vertaalslag is gelegd, nu kunnen we communicatieplannen maken en creatieve voorstellen ontwikkelen.

Een sterk merk heeft een sterk strategisch fundament.
En daar helpen wij je graag bij.

Neem contact op
brand activation

Van twee organisaties naar één nieuw merk: NorthC Datacenters

branding

Betrokken ontwikkelaar, intelligente bouwer

brand activation

Contentmarketing voor Van der Wal zorgt voor succesvolle werving