van praktijkonderwijs tot gymnasium

Dat leuke kleine mensen leuke grote mensen worden, dat is de ambitie van de Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland. Binnen deze overkoepelende organisatie werken 6 middelbare scholen in de regio Kennemerland samen: van praktijkonderwijs tot gymnasium. Profilering, presentatie en communicatie zijn ook voor scholen essentieel. En die leuke kleine mensen leven in een digitale wereld. Daarom kregen zowel de SVOK als de 6 scholen in het afgelopen schooljaar een hele nieuwe website.

7.100

leerlingen

750

medewerkers

zeven

websites

Eén masterplan
Zeven unieke sites

We begonnen met de website van de SVOK zelf en ontwikkelden daarna een voor een de websites voor de scholen. We besloten om elk traject helemaal vanaf ‘scratch’ te starten, met het in kaart brengen van de doelgroepen en het bepalen van de online strategie pér school. Qua efficiëntie kozen we één WordPress-thema als stramien, maar wel met de mogelijkheid om elke school haar eigen identiteit te geven en gewenste functionaliteiten op maat te kunnen realiseren.

Terug naar de schoolbanken

Wat was het leuk om terug te zijn op school. Door de gangen te lopen en die sfeer te proeven. Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel veranderd, maar het leven van scholieren speelt zich in deze tijd natuurlijk grotendeels af op de mobiel. Het was meteen duidelijk dat zij ons zélf zouden moeten gaan vertellen hoe we de nieuwe websites het beste konden inrichten. In de Experience Mapping-sessies werden dus leerlingen ‘ingevlogen’ om mee te brainstormen. Dat deden ze met veel enthousiasme (natuurlijk lekker onder schooltijd) en dat leverde ons zeer veel inzicht op. Wat groep 8-ers bijvoorbeeld het allerbelangrijkst vinden als ze een school kiezen? Dat ze niet zo ver hoeven te fietsen 🙂

Dat is mijn school en
daar voel ik me thuis!

Woon je in Castricum? Dan kun je naar het Bonhoeffercollege of het Jac. P. Thijsse College. De twee middelbare scholen hebben een heel eigen profiel en dat zie je in alles terug op de sites. Onder het Kennemer College vallen maar liefst 4 scholen. Voor ons de uitdaging om elke school recht te doen, met een heel eigen look & feel. Bij HAVO/VWO spat daarom de energie van het scherm, de site van de Praktijkschool is net zo warm en professioneel als de school zelf, op de site van de MAVO staan de leerlingen letterlijk ‘in the picture’ en bij Beroepsgericht voel je de betrokkenheid en de ambitie in elke pixel.

Alle sites zijn opgeleverd vóór de zomervakantie, alleen de site van het Kennemer College Beroepsgericht gaat meteen dit nieuwe schooljaar online.

Een nieuwe website?
Eerst een nieuw verhaal!

Het Kennemer College HAVO/VWO is een school met een regionale inbedding, een breed aanbod, een bevlogen, ambitieus team, een goede sfeer en energieke leerlingen. Maar toch lukte het de school niet om voldoende duidelijk te maken waar ze voor staat. Wij vielen midden in dit herprofileringstraject en mochten helpen de denkrichting ‘De ondernemende school’ verder aan te scherpen, te toetsen en door te vertalen naar de verschillende pijlers. Met het team en zo’n 30 medewerkers werkten we een middag lang aan een profiel van het Kennemer College HAVO/VWO, dat recht doet aan hun onderwijs en richtinggevend is voor toekomstige ontwikkelingen daarin. Als oud-leerling, ouder én professional een bijzondere ervaring!

De strijd om de brugklasser

Het laatste jaar op de basisschool draait vooral om de keuze voor ‘de middelbare’. Scholen halen alles uit de kast om nieuwe leerlingen te werven: gelikte folders, spannende kennismakingslesjes en open dagen met een bomvol programma. Dat scholen ook steeds vaker online marketing inzetten is gezien de doelgroep natuurlijk niet zo verwonderlijk. Wij ontwikkelden voor het Kennemer College HAVO/VWO een online marketingstrategie met campagnes op Instagram/YouTube (voor scholieren in groep 7/8) en Facebook (voor hun ouders). Voor de triggers maakten we dankbaar gebruik van inzichten uit de sessies met de leerlingen. Omdat de nieuwe website nog in ontwikkeling was, koppelden we de campagnes aan een speciale, tijdelijke wervingssite.

Online marketing succesvol

De campagnes richtten we op de doelgroepen binnen het wervingsgebied van Beverwijk en Heemskerk. Door dagelijks te monitoren hielden we de resultaten en eventuele ongewenste feedback goed in de gaten. Vooral de YouTube-campagnes hadden een groot bereik en zorgden voor veel traffic naar de wervingssite. De speciaal gemaakte vlog-filmpjes en bijvoorbeeld het FAQ- filmpje ‘Heb ik een laptop nodig?’ werden goed bekeken. De filmpjes werden vertoond rond de vlogs van bijvoorbeeld EnzoKnol, GOI en GameMeneer, kwalitatief goede plaatsingen tegen een relatief lage prijs. Behalve traffic gingen we ook voor conversie. En met succes: de inschrijving voor de eerste doe-middag ging zo goed dat we de campagne voortijdig uit moesten zetten…

Ere wie ere toekomt

Het hele schooljaar 2017-2018 stond in het teken van de ontwikkeling en realisatie van deze 7 websites. Een flinke klus! Datzelfde geldt voor het creëren en het invoeren van de content op al deze sites. De scholen gingen daarvoor aan de slag met teksten, foto’s en filmpjes. En docenten moesten zelf in de schoolbankjes om te leren werken met het CMS. Wij deden de finetuning van de pagina’s, de bewerking van de beelden en maakten de iconen en graphics.

Maar de meeste credits in deze gaan toch naar Suzanne de Cock van de SVOK, die het hele jaar consciëntieus en met zeer veel toewijding aan de projecten heeft gewerkt. Een prettigere samenwerking is nauwelijks denkbaar!

“Sixtyseven heeft echt alles in huis om een project tot een succes te maken, van mooie designs tot technische ondersteuning. Hierdoor voelt samenwerken als een warm bad. Je durft ‘out of the box’ te denken, omdat alle kennis aanwezig is om voor elke vraag een creatieve oplossing te bedenken. Door het realiseren van zeven websites met ieder een geheel eigen uitstraling, heb ik als geen ander ervaren hoe goed het team de vertaling weet te maken naar wat de klant, in ons geval de school, wil. En dat begint vooral met heel goed luisteren, de energie voelen die er is en het karakter van de school weten te raken.”

Suzanne de CockCommunicatieadviseur SVOK

Niet bang om wat meer op te vallen?

Kom eens bij ons langs (of nodig ons uit) en deel jullie ambitie met ons.

Recente projecten

branddesign

Rebranding GP Groot bedrijvenfamilie

branddesign

Merkontwikkeling NorthC Datacenters

websites

Community platform & marketing automation GSC