Als je al bijna 100 jaar succesvol bent en een uitstekende naam hebt opgebouwd, verander je die niet zomaar. En van een logo dat al decennialang de gevels siert, is het lastig afscheid nemen. Toch kan een vernieuwde visuele identiteit een mooi statement zijn om te laten zien dat je ambities veranderd zijn. Precies het statement dat Smit’s Bouwbedrijf wilde maken.

We gingen van start met het optekenen van een manifest: Wij zijn SBB. Dat deden we in co-creatie in een aantal intensieve sessies. Op één A4 krijgen waar je als bedrijf voor staat en waar je voor gaat, dat vergt tijd en aandacht. Elk woord krijgt gewicht, moet inhoudelijk precies kloppen én het juiste gevoel uitdragen. Maar toen het stond, stond het als een huis. En rolde er als vanzelf een nieuwe pay off uit:

Ontwikkelen voor de toekomst.
Bouwen voor het leven.

We lieten het al even vallen: SBB in plaats van Smit’s Bouwbedrijf

Een SBB-collega gaf met een klein schetsje de inspiratie tot het nieuwe logo. Met deze ‘initialen’ konden we veel gemakkelijker de stap zetten naar de strakke, eigentijdse en stevige uitstraling waar we naar op zoek waren. Soms kan het zo simpel zijn.

Blauw bloed: dat bindt de mensen van SBB

De blauwe kleur bleef dan ook leidend in de nieuwe huisstijl. Op een basis van fris wit en diep zwart. Ook de typografie, de vormentaal, de iconografie, datavisualisatie en de beeldtaal kregen een make over. Less is more, dat was het uitgangspunt. Want de kwaliteit van een bedrijf als SBB vraagt om minimalistisch design.

Van plan tot plint tot project in beeld

We zochten ook naar een betere balans tussen de disciplines in de beeldtaal. Het complete proces laten zien. Het denkwerk op kantoor, de bouwers in weer en wind én het eindresultaat.

Projectfoto’s door Dirk Verwoerd

“Op basis van het goedgekeurde concept, hebben we alle elementen technisch uitgewerkt en de regels voor de toepassing bepaald. Dat was een hele klus, maar je hebt er jaren profijt van als alles netjes en gestructureerd vastligt. Daarna gingen we met de middelen en uitingen aan de slag. De aankleding van het pand, de bouwplaatsen, het wagenpark en de werkkleding, presentaties en templates: één voor één hebben we alles overgezet in de nieuwe stijl.”

Marloes
Grafisch Vormgever

Volledig vernieuwde website

Ondertussen werkten we hard aan de realisatie van de nieuwe website: designs, teksten én functionaliteit. Om de prachtige projecten van SBB goed te kunnen presenteren ontwikkelden we een maatwerkoplossing: alle projecten kunnen nu gemakkelijk op een kaart van Nederland geplot worden. De mooie foto’s doen de rest.

"Een uitdagende opgave met een ontzettend mooi eindresultaat. Fris, modern en passend bij wie wij zijn. Met een groot, hecht en sterk team werken we al bijna 100 jaar voor de mooiste opdrachtgevers en realiseren wij de meest indrukwekkendste projecten. Dát konden wij nog veel beter laten zien. Onze nieuwe uitstraling en onze nieuwe uitingen dragen daar op alle vlakken aan bij."

Manon de Leth, SBB Ontwikkelen en Bouwen
marketing & communicatie

Niet bang om wat meer op te vallen?

Kom eens bij ons langs (of nodig ons uit) en deel jullie ambitie met ons.

Recente projecten

branddesign

Rebranding GP Groot bedrijvenfamilie

branddesign

Zoople – Merkidentiteit en naamgeving met fun

campagnes

Arbeidsmarkt­communicatie? Haal alles uit de kast.

Leave a Reply