Voor veel organisaties is het publiceren van een Jaarverslag een ‘moetje’. Niet voor Schuberg Philis; hun Annual Report is juist de belangrijkste uitgave van het jaar. Openheid en commitment vormen het DNA van dit bijzondere IT-bedrijf en het AR is een prachtige gelegenheid om klanten, de community, stakeholders en collega’s mee te nemen in de ontwikkelingen.

De engineers en ontwikkelaars van Schuberg Philis helpen de grootste organisaties in Nederland met hun digitale transitie. Wat ze doen, doen ze volgens hun eigen principes. Zo ook in dit project. Waarschijnlijk wordt nergens in Nederland zóveel aandacht besteed aan inhoud, vorm en de synergie daarvan.

Sinds 2014

Sixtyseven haakte in 2014 aan bij het AR-team voor het opmaakwerk. We groeiden mee en dit jaar werkte Wouter het gekozen thema en basisdesign uit in een allesomvattende vormgeving. Dat thema geeft het Jaarverslag elk jaar een speciale lading. Het wordt bedacht en uitgewerkt in een hackaton en vormt de leidraad voor alle artikelen én de vormgeving.

Het getal 256 is een tipping point in de groei van systemen, zowel in de IT als in de natuur. Het staat symbool voor transitie en de noodzaak van verbinding en gezamenlijke richting.

Een Byte bijvoorbeeld heeft 256 mogelijke waarden. Wie meer mogelijkheden nodig heeft, zal deze grens moeten doorbreken en een nieuwe eenheid moeten bedenken en verbinden.

Voor Schuberg Philis was 2017 zo’n tipping point. Ze namen de 256e collega aan en voelden de urgentie om een nieuwe balans te vinden: organizing for further growth. Opschalen dus, maar wel authentiek en in onderlinge verbondenheid. Want ze weten, teamspelers zijn onmisbaar als duurzame versnellers. Van dit proces en het resultaat doen ze verslag in dit Annual Report, met mooie interviews en indrukwekkende klantcases.

Concept-design voor engineers

Het concept 256 is tot in elk detail doorvertaald naar het design. In een 16×16-grid voor de layout bijvoorbeeld, en in de typografie. Zo gebruikten we als font de Unicode, één van de allereerste computerfonts.

Maar we zien het ook terug in de beeldtaal, in de isometrische vormen en in de illustratiestijl. De icons & characters vormen een knipoog naar de Bit-art stroming.

Voor wie dit leuk vindt: eerst was er ASCII-art, afbeeldingen volledig samengesteld uit de (256!) ASCII-leestekens. Daaruit ontstond ANSI-art en vervolgens BIT-art: diepte creëren met pixels. Pure retro natuurlijk, maar voor de IT’ers van Schuberg Philis een feestje van herkenning.

Bij Schuberg Philis hebben ze co-creatie zo ongeveer uitgevonden

Een vast team van 14 man heeft vier maanden intensief en met veel plezier gewerkt aan dit project. En samenwerken betekent bij Schuberg Philis ook écht samenwerken. Het AR wordt niet bedacht, geschetst en dan uitgewerkt, het komt letterlijk tot stand gedurende het proces. Wouter was kind aan huis bij Schuberg en in de laatste fase van het project werd ook dagenlang op locatie bij Sixtyseven gewerkt. Dus dat we hieronder gewoon het hele team met naam en toenaam gaan noemen, is niet omdat we zin hadden het colofon over te schrijven, maar omdat we iedereen oprecht willen bedanken!

“Sixtyseven maakt integraal onderdeel uit van ons team. Samen kunnen en durven we steeds meer. Wouter heeft ons dit jaar verrast met een prachtig eigenzinnig en uitgewerkt ontwerp.”

Paul HeereChief Marketing Officer Schuberg Philis

Over bedankjes gesproken

Uit de vele enthousiaste mailtjes van medewerkers aan het redactieteam blijkt dat het Annual Report ook voor medewerkers geen verplicht nummer is, maar een uitgave die leeft en waar iedereen trots op is!

Traditiegetrouw wordt het Annual Report uitgegeven in een mooi gebonden boekje. Dit jaar is er voor het eerst ook een volledige online versie.

Niet bang om wat meer op te vallen?

Kom eens bij ons langs (of nodig ons uit) en deel jullie ambitie met ons.

Recente projecten

branddesign

Rebranding GP Groot bedrijvenfamilie

branddesign

Zoople – Merkidentiteit en naamgeving met fun

campagnes

Arbeidsmarkt­communicatie? Haal alles uit de kast.

Leave a Reply