Met dikke leaseauto’s probeerden ICT-bedrijven gedurende de dotcom-bubbel in de jaren ’90 medewerkers te werven. Ook in onze dagen is de druk op de arbeidsmarkt groot, en niet alleen in de IT. Maar de young urban professionals van toen zijn niet te vergelijken met de millennials waar we ons nu en masse op richten. HR-managers weten dat generatie Y niet warmloopt voor die leaseauto. Wat jonge mensen wél willen is flexibiliteit, werk met betekenis, in een bedrijf dat ergens voor staat. Van logistiek tot zorg, van techniek tot horeca. En dus hebben wij als communicatiebureau onze handen vol aan employer branding, werkenbij-sites en wervingscampagnes. Waar we onze klanten natuurlijk met liefde bij helpen, en waar we graag wat voorbeelden van delen.

Mooi voorbeeld: ITQ

Hoe een oranje brilletje iconisch werd

Voor independent vmware knowledge partner ITQ ontwikkelden we een paar jaar geleden een merkconcept rond een fluorescerend oranje brilletje. Het stond symbool voor hun obsessie voor IT. We zijn géén nerds, zeiden ze nog…. ITQ is inmiddels een begrip in de IT-wereld en het brilletje een waar stijlicoon in de community. Nog steeds krijgt elke nieuwe medewerker van ITQ zijn eigen avatar mét brilletje. Het mooiste compliment? Dat er in sollicitatiegesprekken naar wordt gevraagd.

Kandidaten zijn geen klanten

De kandidaat die je graag op gesprek zou hebben, kijkt met andere ogen naar je bedrijf dan je klanten. Arbeidsmarktcommunicatie moet daarom een serieuze plek krijgen náást je corporate communicatie en je marketinginspanningen. Denk na over je positie en je profilering als werkgever en zorg dat je onderscheidend bent. Maar weet ook dat het een niet losstaat van het ander.

Het verhaal moet overal kloppen.

Mooi voorbeeld: Bonarius

Monteurs op nummer één!

Een cv-monteur kan in deze dagen echt overal aan de slag. Maar bij Bonarius staan de monteurs op de eerste plaats. Want de beste cv-monteurs van Nederland? Die werken bij Bonarius. Dat is fijn voor de klanten van Bonarius, maar ook op de arbeidsmarkt doet Bonarius het daarmee goed. We spreken de monteurs aan die trots zijn op hun vakmanschap. De beroepseer, de waardering, dat A-team: daar wil je bij horen.

Kun je van een banketbakker een monteur maken? Ja, dat kan!

Functieprofielen opstellen en lange lijsten met functie-eisen? Dat is niet meer van deze tijd.

Bedenk liever welk soort mensen bij jouw organisatie passen of juist een verrijking zouden zijn voor je team. Dat zijn namelijk de mensen die je binnen wilt halen. De functie creëer je er dan gewoon bij! En als we toch bezig zijn, stop ook met denken in stereotypen. Mannenwerk? Salestype? Seniorenbaantje? Waarom eigenlijk? En waarom willen we per se allemaal die millennials? De arbeidsmarkt wordt opeens een stuk groter (en leuker) als je ook in andere hoeken zoekt.

Mooi voorbeeld: WerkenbijBUKO

Hoe BUKO ben jij?

BUKO bestaat uit diverse bedrijven, en is actief op zoveel fronten: je kunt er letterlijk alle kanten op. Dat is een mooie belofte richting de arbeidsmarkt. Maar er is ook een gemene deler: dat zijn de mensen. Zij maken BUKO. In het concept laten we zien waarom, en wie er bij ons passen. Wij zijn BUKO. Hoe BUKO ben jij?

Mooi voorbeeld: 4PS

Interne wervingscampagne

4PS start een interne wervingscampagne voor hun nieuwe TopTeam Klantgeluk. De verhuisdozen staan al klaar!

Wat maakt een goeie werkenbij-site?

Op een werkenbij-site maken mensen kennis met jouw bedrijf of organisatie. Geef een impressie van jullie wereld. Wees open en uitnodigend, neem ze mee. Vat de cultuur in beeld, geef een inkijkje in de werkomgeving, laat je mensen aan het woord en neem eventuele vooroordelen weg. Maak het niet mooier dan het is en wees ook eerlijk over ontwikkelkansen en groeimogelijkheden. En maak solliciteren zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk, bied meerdere mogelijkheden. Of nog beter: nodig mensen uit om gewoon eens een ochtendje mee te komen draaien. Houd binding met mensen door middel van job alerts.

Vaak vergeten, maar belangrijk: wees duidelijk over arbeidsvoorwaarden, laat zien hoe het sollicitatieproces eruit ziet en stel mensen gerust met een ‘welkom aan boord’-programma.

Mooi voorbeeld: Werken bij GP Groot

Vergroot je wereld

What’s in it for who?

Om op te vallen tussen de andere kapers op de kust, moet alles uit de kast. En moet je een beetje lef en creativiteit tonen. Maar het gevaar daarin door te slaan ligt op de loer. Denk liever na over wat je mensen echt kunt beloven, wat ze mogelijk tegenhoudt en wat het ze oplevert om bij jou te werken. En je kunt het nog zo mooi vertellen, je moet het ook regelen. Doen dus. Creëer bijbaantjes voor scholieren, haal je jonge talenten elke dag op bij het station, of geef ze een elektrische scooter. Voer flexibele werktijden in, juist in die traditionele branche. Maak mensen vrij om nieuwe medewerkers te begeleiden. Want je kunt van een banketbakker een monteur maken, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

En je kunt het nog zo mooi vertellen, je moet het ook organiseren.

Mooi voorbeeld: SDR campagne

De toekomst ligt in de techniek

De wereld zit te springen om vakmensen, maar bij jonge jongens heeft werk op kantoor meer status. Ze denken dat de hele wereld op ze zit te wachten. Daar spelen we dus op in met onze doelgroepgerichte social media campagnes voor SDR. Maar we vertellen ze ook eerlijk dat ze straks elke dag om 7 uur moeten beginnen.

Mooi voorbeeld: werken voor gemeente Beverwijk

Werken bij Beverwijk = werken voor Beverwijk

Hoe interesseer je starters of zij-instromers uit het bedrijfsleven voor een ‘suffe’ baan als ambtenaar? Door te appelleren aan de uitdagingen én de kansen die Beverwijk biedt: de steeds veranderende vraag van de burger, de grote stadsproblematiek in combinatie met de slagvaardigheid van een kleinere organisatie met een doe-mentaliteit. Op werkenvoorbeverwijk.nl laten we zien dat werken voor Beverwijk niet zomaar een baan is, maar dat je werk doet met grote impact.

Vinden & binden

Zorg dat je campagne voert op de plekken waar je doelgroep zit. Met een goeie kalender kun je geen belangrijke momenten missen. En probeer het ook via-via. Denk aan ouders die zich wel eens zorgen maken om de toekomst van hun zoon of dochter. Bied zekerheid, goeie begeleiding en soms zelfs een stukje opvoeding. Besteed aandacht aan elk stapje in de onboarding en trek tijd uit voor een goeie kennismaking. Bedenk dat een hartelijk kaartje of een lunch met de directeur op de eerste werkdag óók iets zegt over waar je voor staat als bedrijf.

Ook door de wol geverfde professionals worden trouwens graag goed opgevangen in een nieuwe werkomgeving.

Mooi voorbeeld: Onboarding Schuberg

Voel je snel thuis met
betekenisvolle onboarding

Wij werkten samen met Schuberg Philis aan het realiseren van een mooi onboarding boek vol beleving, praktische info en opdrachtjes om in de eerste week snel wegwijs (en thuis) te worden in de organisatie.

Zorg voor je eigen mensen

Met alle focus op het binnenhalen van mensen, zou je bijna vergeten dat interne communicatie in deze tijd minstens zo belangrijk is. Zeker als personeelstekort al langere tijd voor hoge werkdruk zorgt. Houd je mensen fit, vrolijk en tevreden. Met goeie interne communicatie kun je het werkplezier terugbrengen, het teamgevoel versterken of de betrokkenheid vergroten. Zo creëer je de loyaliteit die hard nodig is als recruiters zich vroeg of laat bij jouw mensen melden.

Tevreden en trotse medewerkers zijn nog altijd de beste ambassadeurs.

Mooi voorbeeld: BUKO Fit

Fit, vrolijk en tevreden

Samen op zoek?

Met ruim 25 jaar ervaring in communicatie én een flinke portie enthousiasme weten we hoe we het verschil kunnen maken.

Bel 0251 67 67 67

Neem contact op

Recente projecten op gebied van activatie

brand activation

Van twee organisaties naar één nieuw merk: NorthC Datacenters

brand activation

Contentmarketing voor Van der Wal zorgt voor succesvolle werving

brand activation

Mooie metamorfose voor Schipper Kozijnen