Script, regie en casting: Sixtyseven • Productie: HotShots

De circulaire economie en de energietransitie, dat zijn de belangrijkste thema’s voor GP Groot. Met concrete oplossingen helpt GP Groot haar klanten stappen te maken naar duurzamer ondernemen. Denk aan minder milieubelastende mobiliteit en het creëren van waarde uit afval, aan circulair slopen & bouwen of het klimaatbestendig inrichten van de omgeving.

In strategische sessies doken we met een flink aantal GP’ers in hun wereld en ontrafelden het DNA van de organisatie. We ontdekten grote verschillen maar nog grotere gemene delers. Die gezamenlijke ambitie vormde de basis voor het nieuwe corporate communicatieconcept. Eén verhaal, één visuele identiteit om zowel binnen de organisatie als naar de buitenwereld te laten zien waar GP Groot voor staat en wat je daar als klant aan hebt.

Met zo’n 900 collega’s werkt GP Groot binnen drie pijlers: inzameling en recycling, brandstoffen en oliehandel, en infra en engineering. De activiteiten van de GP Groot groep lijken heel divers, maar door ze slim aan elkaar te verbinden, dragen ze allemaal bij aan datzelfde doel: een circulaire, energieneutrale en klimaatbestendige toekomst.

‘Iedereen kent ons. Maar niet iedereen weet wat we allemaal doen.’

Aan de naamsbekendheid hoefden we niet veel te doen. In Noord-Holland zijn de inzamelwagens en afvalbakken van GP Groot niet weg te denken uit het straatbeeld. Maar GP Groot heeft veel meer in huis. Het is een van de weinige bedrijven die in de komende jaren écht een brug kunnen maken van afval naar energie. Ze hebben visie, doen stoere dingen en zijn daarin als organisatie verder dan ze zelf denken. Die voortrekkersrol durven innemen: daar lag een flinke uitdaging.

Samen maken we de cirkel rond

Als dienstverlener, samenwerkingspartner en werkgever is het familiebedrijf een drijvende kracht in de regio. Met haar kennis, expertise en netwerk wil GP Groot een aanjager zijn van die duurzame economie. Van particulieren tot bedrijven, van mkb’er tot industrie: niemand is te groot of klein voor GP Groot. Sterker nog, alleen door de handen ineen te slaan kunnen er echt stappen gemaakt worden in de transitie van afval naar grondstoffen, producten en energie.

Belofte, beleving en bewijs

Om deze belofte te laden en de juiste beleving mee te geven, ontwikkelden we een parapluconcept om alle divisies aan elkaar te verbinden en alle doelgroepen mee aan te spreken, bestaande uit een beeldtaal, een vormentaal en een copyplatform. En we maakten de eerste designs voor de nieuwe website.

Waar begin je met zoveel verschillende doelgroepen?

Gewoon bij het begin: al die doelgroepen per divisie één voor één in kaart brengen. Van de fleetowner tot de wethouder, van de ontwikkelende bouwer tot hoofd inkoop, van de particulier tot de journalist. Met elkaar maakten we een groot aantal persona’s. Dat kostte behoorlijk wat tijd en vergde een flinke inspanning van een groot aantal medewerkers bij GP, maar het leverde veel mooie inzichten op voor onze online strategie. En minstens zo belangrijk: het draagvlak binnen de organisatie voor de keuzes die we daarna zouden maken.

“Dat GP Groot met ons de tijd heeft genomen voor deze gedegen voorbereiding, is heel waardevol geweest. Het heeft ons in de realisatie echt geholpen. Bovendien werk je als bureau en organisatie meteen intensief samen, dat hebben wij als zeer positief ervaren en GP Groot gelukkig ook.”

Saskiacommunicatie & strategie

Vertaling naar de business units

De inzichten uit de merk- en doelgroepsessies hielpen ons om de corporate merkbelofte door te vertalen naar een meer concrete boodschap per divisie. Want hoe verbind je ecologie en economie voor de klanten van infra en engineering? Hoe zorg je dat het ‘grote’ verhaal landt bij de relaties van brandstoffen en oliehandel? En hoe krijg je álle doelgroepen van inzameling en recycling mee in het verwezenlijken van je ambities?

GP Groot in één oogopslag

In de transitie van afval naar grondstoffen, producten en energie sluit GP Groot de dienstverlening binnen de groep steeds beter op elkaar aan. Met deze visual creëerden we een mooi praatplaatje waarmee straks elke medewerker het ‘grote’ verhaal uit kan leggen.

Een beeldbank met een beetje aspiratie

Weinig bedrijven hebben een zo omvangrijke beeldbank als GP Groot. De vele foto’s van de vrachtwagens in het Noordhollandse landschap en de mannen aan het werk stralen onverholen trots uit. En terecht natuurlijk. Maar we wilden in de beeldtaal óók een visuele trigger toevoegen aan de belofte ‘samen maken we de cirkel rond’. Daarom kozen we voor het fotograferen van momentjes van bewustwording: de mens die zich bewust is van zijn omgeving, zich beseft dat we samen voor die omgeving moeten zorgen.

“Met het vormelement van de cirkels en de lijnen verbinden we al die mensen met elkaar, om te laten zien hoe we allemaal een radartje zijn in een krachtig netwerk dat nodig is om de motor van circulariteit in beweging te zetten.”

Wouterconceptbedenker en art director

Een staaltje informatie­architectuur

Het was niet alleen een uitdaging om het verhaal en de relevante zaken voor alle doelgroepen helder op papier te zetten, het was ook een fikse klus om die informatie op een logische en gebruiksvriendelijke manier te ontsluiten.

Direct contact met de juiste persoon

Op welke vestiging of bij welk onderdeel van de organisatie moet je zijn met jouw vraag, en bij wie van de 900 medewerkers kun je terecht? Met een goede zoekfunctie op de website helpen we niet alleen gebruikers maar ook het callcenter van GP Groot.

Een landingspagina opzetten binnen enkele minuten

Aan gebruikersopties geen gebrek: de achterkant van de nieuwe website geeft de betrokken medewerkers van GP Groot alle vrijheid om zelf pagina’s op te bouwen, te voorzien van content en te stylen binnen het ontwikkelde branddesign. Ook het opzetten van bijvoorbeeld landingspagina’s voor specifieke doelgroepen of campagnes is snel en simpel voor elkaar.

Werken bij GP Groot

Dat GP Groot zoveel meer doet dan je denkt, betekent ook dat je er veel meer kunt doen dan je denkt. Ofwel: GP Groot vergroot je wereld. Dat is een mooie basis voor werving op de arbeidsmarkt en de rode draad op de speciale wervingssite werkenbijgpgroot.nl

MVO-verslag met ambitie

Als je hele dienstverlening erop is gericht de circulaire economie en de energietransitie te helpen realiseren, speelt MVO in je eigen organisatie natuurlijk ook een grote rol. GP Groot besteedt jaarlijks dan ook veel aandacht aan de inhoud en vorm van haar MVO-verslag. Het verslag over 2018 werd gepubliceerd rond de live-gang van de nieuwe website, dus mocht al helemaal in het nieuwe jasje!

Na een aantal jaar werd het tijd voor een nieuw marketingcommunicatie-concept voor GP Groot. Het ging ons hierbij niet alleen om een update van de look & feel van de verschillende uitingen, maar vooral om het neerzetten van een helder, samenhangend verhaal dat recht doet aan alle bedrijfsonderdelen, onze overkoepelende strategie en onze toekomstvisie. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want GP Groot is een heel diverse onderneming met veel verschillende activiteiten. We hebben dit samen opgepakt met Sixtyseven. Ik zeg met nadruk “samen” omdat het een intensief en interactief traject is geweest waarbij Sixtyseven zich enorm heeft verdiept in wat er binnen GP Groot leeft. We hebben volop gediscussieerd om tot de kern te komen. Mijn collega’s en ik hebben de samenwerking met Sixtyseven als heel prettig ervaren: afspraak is afspraak, de lijnen zijn kort en de communicatie helder. Daar waar in veel gevallen meerdere bureaus bij een dergelijk traject betrokken zijn, heeft Sixtyseven zelf alle disciplines in huis; dat werkt snel en efficiënt. Sixtyseven geeft bovendien gevraagd en ongevraagd advies en dit komt het eindresultaat alleen maar ten goede. Wij zijn trots op het eindresultaat!

Jan DirksManager Marketing & Communicatie GP Groot Groep

Transparant en efficiënt werken in Microsoft Teams

Bij co-creatie hoort ook co-making. Met zes man sterk van Sixtyseven en zeker tien man bij GP Groot werkten we maandenlang intensief samen aan de totstandkoming van de nieuwe website. Met behulp van Microsoft Teams konden we documenten, reviews, correspondentie, content, actiepunten en planningen met elkaar delen. Dat maakte het teamwork een stuk gemakkelijker!

De vervolgstappen meteen vastgelegd

Gebruikerservaringen, bezoekersgedrag, conversiecijfers, nieuwe ontwikkelingen of gewoon voortschrijdend inzicht: een website is een communicatiemiddel dat voortdurend bijgestuurd moet worden. Sterker nog, de eerste verbeterpunten werden al doorgevoerd voordat het persbericht over de livegang het publiek bereikte. We monitoren voortdurend om kleine issues op te kunnen lossen en hebben elk kwartaal een uitgebreid overleg met het voltallige team om kritisch te kijken naar de online resultaten, de branding en de kansen die er nog liggen.

Niet bang om wat meer op te vallen?

Kom eens bij ons langs (of nodig ons uit) en deel jullie ambitie met ons.

Recente projecten

branddesign

Rebranding GP Groot bedrijvenfamilie

branddesign

Zoople – Merkidentiteit en naamgeving met fun

campagnes

Arbeidsmarkt­communicatie? Haal alles uit de kast.

Leave a Reply