Over Beverwijk Gastvrij

Beverwijk Gastvrij

De gemeente Beverwijk is sinds een aantal jaar bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening. Eerder al ontwikkelden we voor het Klant Contact Centrum de campagne ‘Zo gezegd, zo gedaan’ om uit te dragen dat je tegenwoordig heel veel zaken gemakkelijk online kunt regelen. Maar dienstverlening is geen taak van het KCC alleen. Iederéén bij de gemeente werkt voor de burger, voor Beverwijk. En is dus een schakeltje in die dienstverlening.

De opdracht

De Gastvrijheids­formule

Om die hoge kwaliteit voor elkaar te krijgen, moet er beter samen gewerkt worden. Daarom werd een traject gestart rond de vraag: hoe willen we omgaan met elkaar, en met de buitenwereld? Alle medewerkers werden hierin betrokken. Het resultaat: de Gastvrijheidsformule, een document met de normen en waarden die volgens de medewerkers zelf nodig zijn om een écht dienstverlenende organisatie te worden. Aan Sixtyseven niet alleen de opdracht om van dit document een inspirerend verhaal te maken, maar ook om een campagne te bedenken om de inhoud ‘tot leven te brengen’ binnen de organisatie.

Onze aanpak

Kick Off Event

We kozen samen met de gemeente voor een Kick Off Event om te vieren dat de Gastvrijheidsformule een feit was en om de volgende fase in te luiden. Het thema: we gaan er nu chocola van maken! Letterlijk: want de opdracht van de middag was om met alle 200 medewerkers één symbool te bedenken voor gastvrijheid. Een symbool om een chocolaatje van te maken…

"Dat erover gepraat wordt op straat, dat zou echt mooi zijn. Daar moeten we alles aan doen! Maar net zo belangrijk is dat we zélf ondervinden hoe plezierig het is om met elkaar te werken. Voor de klant, voor Beverwijk."

Wat symboliseert gastvrijheid?

Het werd een feestje, gehost door presentator Ad Bastiaanse. We namen iedereen in vliegende vaart mee door de wereld van symbolen, merken, beleving en natuurlijk gastvrijheid. Hoe doen ze dat bij KLM? Wat kunnen we leren van Cool Blue? Op basis van het symbool dat iedereen bij binnenkomst had gekozen werden daarna groepjes geformeerd om te brainstormen over de vraag ‘Wat symboliseert voor ons Gastvrijheid?’. De output werd gevisualiseerd door professionele sneltekenaars. Binnen een uur hingen er 15 kersverse symbolen aan de muur, stuk voor stuk met een uitstekend verhaal.

Een symbool zegt meer dan 100 woorden

In de jury gemeentesecretaris Astrid Schölvink, patissier Paul Veldt en onze eigen ontwerper Wouter. Zij maakten de voorselectie. Op het podium mocht door de genomineerden een laatste pleidooi worden gehouden. In een zinderende finale kozen de ambtenaren daarna met z’n allen het winnende symbool.

Van schets naar chocolaatje

Met de ruwe schets onder de arm gingen wij terug naar de Parallelweg. Om het symbool te verfijnen en grafisch uit te werken. Om er onder andere een mooi logo van te maken. En natuurlijk om er samen met de gemeente en Paul Veldt van Dick Leek de lekkerste chocola en een mooi doosje bij te zoeken. Het eerste doosje werd tijdens de zomerborrel gepresenteerd. Een doosje vol gastvrijheid!

En een boekje vol gastvrijheid

We vertaalden de normen, waarden en bijbehorende gedragingen van de Gastvrijheidsformule naar een praktisch en enthousiasmerend boekje. Een naslagwerkje met prettige teksten in een speelse vormgeving. Zodat iedereen weet: hier staan we voor, en zó werken we in Beverwijk! Geen regeltjes, maar de basis en de tools om een dienstverlenende organisatie te worden. Waar iedereen zich welkom voelt, en supergoed geholpen wordt.

Nu doorpakken & elkaar scherp houden

In de vervolgcampagne gaan we per maand voorbeelden gebruiken om gastvrijheid verder uit te diepen. We koppelen acties en middelen aan actuele zaken. Het doel van alle inspanningen is natuurlijk dat de burger, de klant, die hoge kwaliteit van dienstverlening gaat ondervinden. Daarom gaan we ook meetbare doelen stellen, samen ergens naartoe werken. En onderweg de successen en succesjes delen. Want een compliment, de waardering, dat werkt.

Niet bang om wat meer op te vallen?

Kom eens bij ons langs (of nodig ons uit) en deel jullie ambitie met ons.

Recente projecten

vastgoedcommunicatie

Branddesign voor NewRoots

brand activation

Van twee organisaties naar één nieuw merk: NorthC Datacenters

vastgoedcommunicatie

Bijzondere campagne voor unieke Vreelandse villa’s